CHIRURGIA HERNIILOR ABDOMINALE - SPITALIZARE DE O ZI

Sfaturi utile

DE CE OPERATIE LAPROSCOPICA SI NU OPERATIE DESCHISA PENTRU HERNIE?

Desi operatia deschisa pentru hernie este inca in vigoare, intrebarea "de ce operatie laparoscopica?" este pe deplin justificata din mai multe motive. Cel mai important este unul de natura fizica: orificiul herniar poate fi asemanat cu un orificiu intr-un vas in care avem apa. Presupunand ca vasul este spart, unde punem dopul: inauntru sau pe peretele exterior? Desigur ca prima varianta este optima, presiunea apei din vas contribuind la fixarea solida a dopului in peretele fisurat. Situatia unei hernii abdominale este similara. In abordul laparoscopic se acopera cu o

INAINTE DE OPERATIA LAPAROSCOPICA DE HERNIE INGHINALA

Operatia laparoscopica de hernie inghinala se realizeaza doar sub anestezie generala.
Ca atare, dupa consultul chirurgical (ocazie in care, dupa precizarea diagnosticului, vi se vor da detalii cu privire la procedeul chirurgical ales, evolutia postoperatorie etc - este momentul in care va puteti limpezi eventuale probleme legate de operatie!!!), veti fi consultat de un medic anestezist.

DUPA OPERATIA LAPAROSCOPICA DE HERNIE INGHINALA

Operatia laparoscopica pentru hernia inghinala se realizeaza exclusiv sub anestezie generala.Ca urmare, la finalul operatiei veti fi condus in salonul de ingrijiri postoperatorii unde veti sta pana la ce efectul anesteziei va fi remis complet. Dupa aceea veti fi condus in camera dumneavostra.Durerea resimtita imediat postoperator este minora, putand fi considerata mai degraba usor disconfort, fiind asemenea durerii provocate de o "febra musculara". Ea cedeaza la administrarea analgezicelor usoare. Veti fi ajutat sa va mobilizati; la scurt timp veti putea merge la toaleta.

DECIZIA DE A URMA UN TRATAMENT CHIRURGICAL

Inainte de luarea unei decizii privitoare la programarea unei interventii chirurgicale, pacientul trebuie sa fie cat mai bine informat asupra afectiunii de care sufera (cauzele si mecanismul de aparitie a bolii, posibilitatile terapeutice existente, avantajele si dezavantajele acestora, etc).

CUM ALEGEM PLASA PENTRU HERNIE?

Unul dintre factorii determinanti ai evolutiei unei hernii operate este reprezentat de calitatea protezei (plasei) folosite in operatie.
Cum alegem plasa pentru hernie? Care sunt diferentele intre plase?

Protezarea parietala se face cu plase din materiale biocompatibile, asa incat efectul de respingere din partea organismului sa fie diminuat spre zero.
Exista insa diferente de material care se reflecta in toleranta mai buna sau mai putin buna a plasei in sensul in care prezenta acesteia in structura peretelui abdominal este resimtita, sau nu de pacient.

Din ce sunt tesute plasele pentru hernie?
Exista mai multe tipuri de fire:
- poliester
- polipropilena
- telfon
- gore-tex
- plase resorbabile
De semenea exista plase tesute din fire monofilament sau din fire impletite (polifilament).

Cele mai folosite plase sunt cele din polipropilena si poliester.
Plasele se diferentiaza dupa dimensiunea ochiurilor de tesatura si respectiv greutatea plasei.
Caracteristicile "plasei ideale" sunt:

  • fir monofilament
  • ochiuri largi
  • greutate (densitate) medie