CHIRURGIA HERNIILOR ABDOMINALE - SPITALIZARE DE O ZI

Hernie ombilicala

Hernie ombilicala ce contine intestin subtire (enterocel)Hernia ombilicala consta în exteriorizarea unui organ abdominal (epiploon sau intestin subtire) sub tegument prin orificiul ombilical, care este largit.

Componenta congenitala este cel mai frecvent implicata în etiologia herniei ombilicale.
Alte cauze ale aparitiei herniei ombilicale sunt: largirea inelului ombilical odata cu întinderea peretelui abdominal la femeia gravida, obezitatea, curele drastice de slabire, tusea, constipatia etc.

Simptomatologia este dominata de deformarea ombilicului, prin care proemina sacul herniar, sub forma unei umflaturi (tumefactii), care îsi mareste volumul în efortul fizic, la tuse sau stranut si se reduce în pozitia culcat, sau prin simpla apasare cu mâna.

Durerea poate fi prezenta cu diferite grade de intensitate de la o jena simpla pâna la durerea intensa, persistenta, uneori însotita de varsaturi – asa cum se întâmpla în hernia strangulata.

Cum si când tratam hernia?
Hernia ombilicala poate crea disconfort estetic dar si disconfort fizic (durere).

Complicatiile herniei au o gravitate mare, putând pune în pericol chiar viata pacientului. Din acest motiv, hernia trebuie tratata cât mai repede dupa ce a fost diagnosticata.

Având cauze „mecanice” hernia nu poate fi rezolvata decât prin mijloace chirurgicale.

Scopul operatiei este acela de a reintroduce în cavitatea abdominala continutul herniar si de a restabili integritatea peretelui abdominal.
Abordarea poate fi „clasica” (chirurgie deschisa) sau laparoscopica.

În ambele situatii repararea peretelui abdominal se face prin protezarea acestuia cu plasa de întarire.

In situatia tratamentului herniei prin abord deschis, plasa poate fi pozitionata in interiorul caviatatii  peritoneale (situatia necesita folosirea unor plase speciale care sa permita montarea in contact direct cu organele interne), inapoia stratului muscular (montare properitoneala) sau in teaca dreptilor abdominali, retromuscular - procedeu Stoppa.

In tratamentul herniei pe cale laparoscopica plasa se monteaza in interiorul cavitatii peritoneale; cea mai moderna atitudine este insa pozitionarea plasei retromuscular (operatia Rives-Stoppa) desigur prin abord endoscoppic.

Recuperare
Spitalizarea necesara operatiei de hernie este de 0 – 1 zile.

Recuperarea postoperatorie este diferentiata în functie de procedeul folosit. 

Cel mai modern procedeu (operatia endoscopica Rives-Stoppa) presupune refacerea liniei albe prin sutura defectului fascial si protezare retromusculara cu plasa de polipropilena ca va fi fixata cu adeziv. Este procedeul care, pe langa cea mai solida refacere a peretelui abdominal, asigura rezultate estetice excelente, disconfort minim postoperator si recuperare rapida.

Pacientul poate relua activitati fizice obisnuite: plimbare, urcat scara, condus masina, viata sexuala - inca din prima zi postoperator.

Activitatile sportive pot fi reluate la 1 luna dupa operatie.