CHIRURGIA HERNIILOR ABDOMINALE - SPITALIZARE DE O ZI

Hernie femurala

hernie femurala: se observa tumefactia sub linia MalgaigneRegiunea femurala este învecinata cu regiunea inghinala, situata inferior de aceasta, la radacina coapsei.

Hernia femurala
reprezinta exteriorizarea unui organ abdominal (cel mai frecvent epiploon, intestin subtire sau intestin gros) sau a unui lipom extraperitoneal sub tegumentul regiunii femurale (prin orificiul femural).

Ea apare ca urmare a factorilor favorizanti (efort fizic intens, tuse, constipatie, obezitate etc) suprapusi peste factori predispozanti, constitutionali. Este mai frecventa la femei decât la barbati si apare mai frecvent pe partea dreapta decât pe stânga.

Simptomatologia este dominata de prezenta la nivelul regiunii femurale a unei umflaturi (tumefactii), care îsi mareste volumul în efortul fizic, la tuse sau stranut si se reduce în pozitia culcat, sau prin simpla apasare cu mâna.

Durerea nu este un simptom constant, iar atunci când este prezenta poate avea diferite grade de intensitate, de la o jena simpla pâna la durerea intensa, persistenta, uneori însotita de varsaturi – asa cum se întâmpla în hernia strangulata.
Trebuie subliniat faptul ca incarcerarea si strangularea herniei femurale este mult mai frecventa decat hernia inghinala, datorita faptului ca inelul femural este fibros si inextensibil.

Cum si când tratam hernia?

Complicatiile herniei au o gravitate mare, putând pune în pericol chiar viata pacientului. Din acest motiv, hernia trebuie tratata cât mai repede dupa ce a fost diagnosticata.

Desigur, pana la aparitia complicatiilor, pacientul poate acuza disconfort (jena) locala, durere accentuata in ortostatism prelungit sau la efort fizic, sau disconfort estetic, aceste motive aducand pacientul la medic in vederea tratamentului chirurgical.

Având cauze „mecanice” hernia nu poate fi rezolvata decât prin mijloace chirurgicale.

Scopul operatiei este acela de a reduce continutul herniar si de a restabili integritatea peretelui abdominal.

Abordarea poate fi „clasica” (chirurgie deschisa) sau laparoscopica folosindu-se proteze (plasa) de polipropilena sau poliester.

Tratamentul chirurgical al herniei femurale fara plasa (procedeul de referinta este reprezentat de tehnica McVay) este indicat strict la copii, adolescenti si adulti tineri.

Tratamentul modern al herniei femurale este, ca si in cazul herniei inghinale, prin abord laparoscopic.

Dupa modalitatea de abordare, tratamentul herniei pe cale laparoscopica poate fi:

- total extraperitoneal (TEP)
- trans abdomino-properitoneal (TAPP).
Intre cele doua tipuri de abordare exista deosebiri fundamentale:


TAPP TEP
plasa se fixeaza cu agrafe DA NU
posibilitatea de a diagnostica o hernie pe partea opusa (controlaterala) DA NU
posibilitatea de a examina organele interne DA NU
abordminim invaziv DA DA
recuperare rapida DA DA
rata redusa de recidiva DA DA


Tratamentul laparoscopic al herniei inghinale reprezinta cea mai moderna modalitate de tratament, prezentand  posibilitatea de rezolvare solida a peretelui abdominal, recuperare rapida si cu disconfort minim postoperator, rata redusa de recidiva.


Recuperare
Spitalizarea necesara operatiei de hernie este de 0 – 1 zile.


Operatia laparoscopica ofera posibilitatea unei recuperari rapide. Pacientul se va putea mobiliza la cateva ore dupa operatie. Inca din prima zi postoperator va fi capabil sa isi reia activitatile obisnuite:plimbare, urcat scara, viata sexuala, condus masina singura restrictie fiind sportul si activitatile fizice intense, acestea putand fi reluate dupa cca 1 luna.

Recuperarea dupa tratamentul laparoscopic al herniei inghinale este marcata de urmatoarele:

  • durere redusa postoperator
  • reluarea rapida a mobilitatii
  • regim alimentar fara restrictii
  • reluarea activitatii sexuale fara restrictii
  • evitarea efortului fizic intens timp de 2-3 saptamani.