CHIRURGIA HERNIILOR ABDOMINALE - SPITALIZARE DE O ZI

Hernie epigastrica

Hernia epigastrica consta în exteriorizarea unui organ intra-abdominal (epiploon sau intestin subtire) sau extraperitoneal (cel mai adesea ligament falciform) sub tegument printr-un orificiu (care este largit) situat la nivelul liniei mediane a peretelui abdominal (linea alba), deasupra ombilicului.

Componenta congenitala este cel mai frecvent implicata, si ca atare hernia epigastrica apare cu precadere în copilarie. Hernia epigastrica este mai rara la adult, dar odata aparuta, evolutia este marcata de cresterea volumului herniei, care initial este reductibila.

Simptomatologia este dominata de aparitia unei umflaturi (tumefactii) la nivelul regiunii epigastrice, care îsi mareste volumul în efortul fizic, la tuse sau stranut si se reduce în pozitia culcat, sau prin simpla apasare cu mâna.

Durerea poate fi prezenta cu diferite grade de intensitate de la o jena simpla pâna la durerea intensa, persistenta, uneori însotita de varsaturi – asa cum se întâmpla în hernia strangulata.

Ca si in cazul celorlalte varietati de hernie, diagnosticul este prin excelenta clinic, investigatiile imagistice fiind necesare in cazuri exceptionale.

Evolutia herniei netratate este spre încarcerare (continutul sacului herniar nu mai poate fi reintrodus în cavitatea abdominala) si spre strangulare (organul herniat si încarcerat sufera datorita suprimarii vascularizatiei, putându-se ajunge la necroza, perforatie, peritonita si chiar deces).

Cum si când tratam hernia?

Complicatiile herniei au o gravitate mare, putând pune în pericol chiar viata pacientului. Din acest motiv, hernia trebuie tratata cât mai repede dupa ce a fost diagnosticata.

Având cauze „mecanice” hernia nu poate fi rezolvata decât prin mijloace chirurgicale.

Scopul operatiei este acela de a rintroduce în cavitatea abdominala continutul herniar si de a restabili integritatea peretelui abdominal.
Abordarea poate fi „clasica” (chirurgie deschisa) sau laparoscopica.

În ambele situatii repararea peretelui abdominal se face prin protezarea acestuia cu plasa de întarire.

Recuperare
Spitalizarea necesara operatiei de hernie este de 0 – 1 zile.

Operatia laparoscopica ofera posibilitatea unei recuperari rapide. Pacientul se va putea mobiliza la cateva ore dupa operatie. Inca din prima zi postoperator va fi capabil sa isi reia activitatile obisnuite:plimbare, urcat scara, viata sexuala, condus masina singura restrictie fiind sportul si activitatile fizice intense, acestea putand fi reluate dupa cca 1 luna.

Cel mai modern tratament al herniei este cel laparoscopic, mai exact endoscopic, care consta in efectuarea operatiei Rives-Stoppa (protezarea retromusculara a peretelui abdominal) dar prin abord minim invaziv